Sarajlije Tomislavgrad
The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

HKUD Sarajlije nastupilo na smotri izvornog folklora „ Zaigrajmo naše kolo“

HKUD Sarajlije nastupilo na smotri izvornog folklora „ Zaigrajmo naše kolo“

01. listopada 2017. godine

HKUD Sarajlije nastupilo na smotri izvornog folklora „ Zaigrajmo naše kolo“

U Gučoj Gori kod Travnika održana je 10. Smotra hrvatskog izvornoga folklorna, pod nazivom „Zaigrajmo kolo naše“ na kojoj je nastupilo i HKUD“Sarajlije“ iz Tomislavgrada.

„ZAIGRAJMO NAŠE KOLO” u Gučoj Gori organizirano je pred blagdan Svetoga Frane Asiškog, zaštitnika ovdašnje župe i samostana, čime je ova Smotra dala veliki doprinos očuvanju tradicijske kulture i bogatog nasljeđa hrvatskog naroda. Ovogodišnja, deseta Smotra održana je na stadionu NK Gorica u Gučoj Gori, kod Travnika, a organizator Smotre je Izvorna folklorna skupina „Sloga“ Guča Gora, kod Travnika.

Nakon srdačne dobrodošlice za sve sudionike Smotre, započelo je natjecanje u starim sportovima, kao zagrijavanje za večernji folklorni nastup.

Dan je bio prekrasan, domaćini ljubazni, pa se, u opuštenoj atmosferi, kroz igru, natjecalo u slijedećim disciplinama:

-Nošenje jajeta u drvenoj žlici

-Skakanje u vreći (muški –ženski)

-Potezanje konopca (muški –ženski)

-Bacanje kamena s ramena (muški ženski)

-Pilanje trupca (muški – ženski)

Članovi HKUD „Sarajlije“ bili su pobjednici u dvije discipline: skakanje u vreći i bacanje kamena s ramena.

Nakon podijele diploma, a između sportskog dijela i folklornih nastupna, sva društva su u svojim nošnjama prisustvovala misnom slavlju. Uz osjećaj duge povijesti koja zrači iz svakog kamena crkve, šarenila hrvatskih narodnih nošnji i uz prigodnu propovijeda, bilo je zaista prekrasan osjećaj i na taj načni pomoćni izgradnji Božjeg hrama.

Uvečer je, na otvorenom, pred brojnim posjetiteljima, počeo nastupa folklorni hrvatskih skupina, iz devet kulturno-umjetničkih društava, koja su nastupila slijedećim redom:

IFG „SLOGA“ GUČA GORA

KUD „ZORA „ PIŠKOREVCI –SLAVONIJA

HKUD „NAPREDAK“ ODŽAK

HKUD „SITAN TANAC“ ŠUJICA

HKUD „NAPREDAK“ BUSOVAČA

KUD „PRIMORSKI DOLAC“ DALMACIJA

HKUD „SV. ANTE“ DRETELJ

IFG „ŽUPA PODKRAJ – TURBE“ PODKRAJ

HKUD „SARAJLIJE“ TOMISLAVGRAD

Sarajlijani su nastupili posljednji s dobro pripremljenim i vrlo zanimljivim programom tradicijskih  napjeva i kola duvanjskog kraja : ganga  i pjesma uz tepsiju, kola trusa, taraban i bokulja, te originalnog performansa Pletenje hrvatskog grba.

Njihov nastup publika je nagradila dugim i toplim pljeskom.

Nakon nastupa uslijedila je zajednička večera i druženje do kasnih noćnih sati.

„Uz lijepo druženje sa domaćinima i drugim članovima hrvatskih KUD-ova, uz bogatstvo zvuka i slike tradicijskih običaja različitih krajeva, bila nam je posebna čast svojim nastupnom zatvoriti Smotru  izvođenjem izvornih pjesama gange i plesovima duvanjskog kraja, te publici omiljena i srcu draga točka pletenje grba, što je pozdravljeno drugim pljeskom.

Organizacija je uistinu bila vrhunska i ovom prigodnom zahvaljujemo domaćinu-organizatoru IFS „Sloga“ na pozivu sudjelovati na ovoj lijepoj Smotri“, izjavili su članovi HKUD“Sarajlije“ na povratku u Tomislavgrad.

www.tomislavnews.com / Foto : Ante Sladoja