Sarajlije Tomislavgrad
The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Komemoracija pokraj jame Jazovke za žrtve koje su ubili partizani

Komemoracija pokraj jame Jazovke za žrtve koje su ubili partizani

22. lipnja 2021.

Komemoracija pokraj jame Jazovke za žrtve koje su ubili partizani

jazovka.jpg - 130,36 kB

Kod jame Jazovka u Sošicama gdje su po završetku rata 1945. smaknute i bačene žrtve jugoslavenskih komunista, varaždinski biskup Bože Radoš služio je svetu misu, istaknuvši kako je istina svetinja koja nas obvezuje, ali i da osveta i mržnja ovdje nemaju zadnju riječ.

- Istina je svetinja koja nas obvezuje, ali i da pazimo da istinu ne pretvorimo u ideologiju. Osveta, neprijateljstvo i mržnja ovdje nemaju zadnju riječ, da ovdje može biti kolijevka neprijateljstva, mržnje, želje za osvetom, kazao je u propovijedi varaždinski biskup Radoš, predvodivši misu za smaknute žrtve na Jazovki.

- Može to biti i žarište želje za osvetom, ali može biti i kolijevka novih ljudi, onih koji s Kristovoga groba nose mir svijetu. To su žrtve koje su prešle Križni put, i ta jama Jazovka je grob koji kao Kristova poruka iz dubine, kao jeka, govori o životu, spasenju i radosti, dodao je.

Svečano euharistijsko slavlje za sve žrtve koje su bačene u jamu Jazovka organizirala je Župa sv. Marije Magdalene-Oštrc. Prije svete mise održana je procesija od centra mjesta Sošice do jame Jazovke.

Župnik žumberačkih župa Krašić, sv. Magdalena i Oštrc, Ivan Vučak rekao je da su iz jame Jazovke, na području Žumberka od 13. do 17 srpnja 2020. u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, i uz stručnu pomoć Ivone Paltrenieri izvučeni ostaci 814 žrtava. Tome su prethodile zahtjevne terenske aktivnosti, speleološka istraživanja i ekshumacija posmrtnih ostataka.

Odmah po završetku ekshumacije pristupilo se utvrđivanju minimalnog broja žrtava temeljem brojanja bedrenih kostiju.

Prema prikupljenim saznanjima nadležnih međuresornih službi, naveli su tada iz Ministarstva, "riječ je o žrtvama Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, a prema iskazima svjedoka, žrtve su u jamu bacane u više navrata, nakon bitke za Krašić 1943. godine te nakon završetka rata 1945. godine". Kosti žrtava su prevezene na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb gdje se provodila njihova antropološka obrada.

Hrvatska razmišlja kako bismo ovdje izgradili dostojanstveno spomen obilježje i grobnicu, kazao je župnik Ivan Vučak.

Jama Jazovka mjesto masovnih ubojstava tijekom rata i poraća

Jama Jazovka na Žumberku poznata je kao mjesto masovnog ubojstva Hrvata tijekom i nakon završetka 2. Svjetskog rata od strane partizana.

Jazovka je, prema navodima istraživača, duboka oko 40 metara, a između otvora i prvog sloja kostiju razmak je oko 30 metara. Žrtve su bile uglavnom ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre koje su pripadnici Jugoslavenske armije prisilno odveli uglavnom iz zagrebačkih bolnica Sv. Duh i Vinogradska bolnica nakon završetka Drugog svjetskog rata 1945. Protiv zločinaca nikada nije proveden sudski postupak. Za tri časne sestre s. Liphardu Horvat, s. Konstantinu Mesar i Geraldu Jakob, njegovateljice u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, koje su bačene u jamu, pokrenut je postupak proglašenja blaženima unutar Katoličke Crkve.

Mladen Kuka, karlovački planinar, ekspedicionist i speleolog, otkrio je Jazovku 22. siječnja 1989. godine. Sedam dana kasnije, Kuka se, opremljen odgovarajućom opremom, spustio s kolegama u Jazovku i otkrio ostatke žrtava, o kojima za vrijeme komunističke Jugoslavije šutjelo.

jazovka_2021.jpg - 131,50 kB

Izvor: vijesti.hrt.hr