The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Priopćenje Radija Tomislavgrad u svezi neorganiziranja emisija sučeljavanja

Priopćenje Radija Tomislavgrad u svezi neorganiziranja emisija sučeljavanja

12. listopada 2020. godine

Priopćenje Radija Tomislavgrad u svezi neorganiziranja emisija sučeljavanja

 

Priopćenje RTG-a povodom nedavnih medijskih istupa kandidata za načelnika općine Tomislavgrad prenosimo u cijelosti: 

Poštovani,

povodom medijskih istupa trojice kandidata za načelnika općine Tomislavgrad, vezanih uz odluku da se u programu Radija Tomislavgrad neće održati sučeljavanja političkih subjekata, dužni smo cjelokupnoj javnosti pojasniti razloge takve odluke.

Naime, Središnje izborno povjerenstvo BiH donijelo je Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata u razdoblju od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora, kojeg su se svi elektronski i tiskani mediji dužni pridržavati. Sukladno odredbama spomenutoga Pravilnika u dijelu koji se odnosi na javne medije, dužni smo u tijeku trajanja izborne kampanje svakom političkom subjektu omogućiti jedan termin u trajanju od 3 minute neposrednoga (besplatnoga) oglašavanja, te 30 minuta tjedno plaćenoga oglašavanja, što je već predviđeno u programu Radija Tomislavgrad.

Dakle, iako nam pravila propisuju minimalno 3 minute, Radio je svim političkim subjektima ustupio 45 minuta neposrednog (besplatnog) oglašavanja, s ciljem predstavljanja izbornih programa.

Istim Pravilnikom nije propisana obveza realizacije emisije sučeljavanja, dakle, takav način medijskoga predstavljanja nije obvezni programski sadržaj, ali niti zabranjeni sadržaj.

Krajnja odluka o tomu hoće li se ili neće realizirati emisija sučeljavanja isključivo je u nadležnosti elektronskih medija, a u ovisnosti o njihovim programskim, prostornim i kadrovskim mogućnostima.

Iako su svi politički subjekti od strane uprave Radija bili upoznati sa svim navedenim činjenicama, svojim medijskim priopćenjima kandidati za općinske načelnike dali su naslutiti da uprava Radija nekome želi nešto zabraniti ili, što je još gore, da uprava radi po nečijem nalogu, što u potpunosti odbacujemo. Tvrdimo da je navedena odluka donesena isključivo u dobroj namjeri, s obzirom na cjelokupnu epidemiološku situaciju u kojoj se nalazimo, a temeljena je na već spomenutom Pravilniku.

S obzirom na predviđanja struke da je moguće očekivati daljnje usložnjavanje epidemiološke situacije, uprava Radija je procijenila da bi organizacija takvih emisija predstavljala potencijalni rizik po zdravlje sudionika.  Naime, ako bi se organiziralo sučeljavanje trojice kandidata za općinskoga načelnika, trebali bi organizirati i sučeljavanje kandidata za Općinsko vijeće, (što podrazumijeva sudjelovanje većeg broja osoba) budući da se svima mora osigurati isti medijski prostor, sukladno pravilima Regulatorne agencije za komunikacije.

No, ako su svi kandidati za općinskoga načelnika i kandidati za Općinsko vijeće spremni preuzeti osobnu odgovornost i rizik sudjelovanja u ovakvim emisijama s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, Radio Tomislavgrad će organizirati emisije sučeljavanja, uz uvjet da svi kandidati i političke stranke o tomu daju potpisanu suglasnost.

U prilogu dostavljamo i dopis Regulatorne agencije za komunikacije, koji se odnosi na organiziranje emisija sučeljavanja političkih subjekata u javnim elektronskim medijima.

 

Tomislavgrad; 12. listopada 2020. godine

Direktor

Mate Radoš, dipl.oec.