Sarajlije Tomislavgrad
The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Tanjini gudini od 300 kila

Tanjini gudini od 300 kila

15.studenog 2023.godine

Tanjini gudini od 300 kila

 

U današnje vrijeme u svinjcu ili krmčaku imati gudina s 250 do 300 kila pravo je bogatstvo. A čak 5 gudina s takvom kilažom uzgojeno je u obiteljskom gospodarstvu Frane Akrapa Tanje. Kada su u travnju nabavljeni imali su malo više 100 kilograma i bilo je planirano ugojiti ih do 250 kilograma. Njihov napredak tijekom mjeseci bio je vrlo obećavajući. Već u studenom vidjelo se da je to prava roba. Jučerašnje klanje i vaganje iznenadilo je vlasnika ali i sve koji su sudjelovali u ovome poslu. Jedan gudin dostigao je težinu od čak 300 kilograma.

Već nakon klanja i spuštanja u škaf vidjelo se da taj posao neće biti nimalo lagan. Iako dvojica Frana i jedan Ante nisu sumnjali u svoju snagu i sposobnost dobro su se namučili prilikom okretanja ovih tristokilaša. U jednom trenutku se čak posumnjalo u vagu, da ne može izmjeriti svu tu težinu. Francova fotografije s ovim tristokilašima svkako će vrijediti za pokazati i pohvaliti se!

A da klanje svinja nije samo muški posao i da postoji veliki (nevidljivi) dio posla koji urade žene sasvim je jasno. Jer od svinje se ništa ne baca, staro je pravilo. Žene vode brigu da ničega ne nedostaje, da je sve čisto, da majstori imaju što pojesti i popiti… U nekoliko velikih kotlova vrele vode uvijek mora biti. Mila, nevjesta Iva i Jelena potrudile su se da i “ženski dio posla” prati mušku ekipu.

Poznato je da su u posljednje vrijeme čvarci ili cvrljci od sirotinjske hrane postali delicija broj jedan. Stoga se i kod njihove pripreme ništa ne prepušta slučaju.

Soljenje mesa i prava mjera odlika su starih majstora i taj posao se teško prepušta drugima. No, stara je izreka da učenik često nadmaši učitelja, što je i poželjno ali se ne događa uvijek. U ovome slučaju učitelj je zadovoljan i nadzor samo potvrđuje naprijed navedeno.

Kada je završetak glavnih radova pri kraju, često se okupi veći broj znatiželjnih koji žele čuti iz prve ruke sve detalje cjelodnevnoga posla. Svi oni su rado dočekani i počašćeni. Vrijedne domaćice su za sve pripremile obilnu večeru pa uz dobro vino nije nedostajalo niti priče i prepričavanja ovoga vrlo bitnoga dana…

Nekada se govorilo “Kad nema nigdi, ima u Duvnu”, a mi bi parafrazirali i za ovaj dan malo u šali a malo u zbilji mogli napisati “Kad nema nigdi, ima kod Tanje”.

Neka je svima u zdravlje i u slast.

Foto i tekst: Tomislavcity