Sarajlije Tomislavgrad
The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Uoči Ivanjdana u Sarajlijama pale se svitnjaci

Uoči Ivanjdana u Sarajlijama pale se svitnjaci

Svaka katolička obitelj u Sarajlijama uoči Ivanjdana palila je svitnjak, obično od stare slame. Svi članovi obitelji okupili bi se oko svitnjaka, djeca bi preskakala preko vatre-svitnjaka. Takav običaj u Sarajlijama ostao je i do danas.

1bakljeivanjske.jpg - 45.58 kb

 

foto: obitelj Papić


"Ivanjski krijesovi" običaj su paljenja vatre uoči svetkovine rođenja sv. Ivana Krstitelja, to jest 23. lipnja uvečer.

Riječ je zapravo o pretkršćanskom narodnom običaju koji pripada ciklusu običaja vezanih uz zimski i ljetni suncostaj, te proljetnu i jesensku ravnodnevicu. Ivanjski krijesovi vezani su uz žetvene običaje i početak ljeta.

Vatre ivanjske kao dio događanja u sklopu običaja obilježavanja blagdana Sv. Ivana Krstitelja u širem kontekstu pripadaju običaju paljenja godišnjih vatri.

Prema jednoj poslovici, od Ivanja (24. lipnja) dan se počinje skraćivati za onoliko koliko pijetao može skočiti s praga. Prirodni kružni tijek vremena, kao i linearni kalendarski ili liturgijski kršćanski, prema gregorijanskom kalendaru, sastaju se početkom treće dekade šestog mjeseca u točki kada je Sunce u zenitu i kada krisi, žeže, pali, peče.